Bemutatkozás

A fejlődés útján

Közel 25 éve minden tevékenységünk arra irányult, hogy versenyképes paprika hibridekkel és kiváló minőségű vetőmaggal szolgálhassuk ki a kertészeket. Ennek érdekében kizárólag saját forrásból fejlesztettük vetőmag üzemünket a legszigorúbb követelményeknek is megfelelő színvonalra, és legújabb beruházásunknak köszönhetően már több, mint egy hektáron zajlanak Szentesen fajtakísérleteink, nemesítési munkáink.

Folyamatos fejlesztéseinknek és beruházásainknak köszönhetően, családi vállalkozásból mára egy fiatal csapatból álló vetőmag vállalattá nőttük ki magunkat.

Nemesítési programunk, fajtakísérleteink pontosabbá és gyorsabbá tétele mellett kiemelt figyelmet igyekszünk fordítani ügyfeleinkre, a vetőmag megvásárlásától kezdve a termesztésen át egészen az utolsó szedésekig. Ennek érdekében kereskedelmi csapatunk, szakembereink segítségével élő kapcsolatra törekszenek a lehető legtöbb, paprikát termelő kertésszel.

Az elmúlt 24 évben kertészek ezrei tiszteltek meg bizalmukkal és választották paprika hibridjeinket. Azon dolgozunk, hogy megháláljuk a belénk vetett bizalmat, és bízunk benne, hogy a jövőben még több paprikatermelőhöz juthatnak el a Duna-R vetőmagjai.

A 2020-as év újabb komoly kihívásokkal szolgált a hazai paprikatermesztőknek. A rendkívül változékony időjárás számos technológiai és növényvédelmi problémára irányította rá a figyelmet, míg az egyre komolyabb gondokat okozó munkaerőhiány és a piaci változások hatására az idei év csak a legfelkészültebb és legszerencsésebb kertészek számára mondható kiemelkedően sikeresnek.

Kínálatunk a 2020-as évben két új típussal bővült. A Hegyes édes típusba tartozó Dála F₁ (HR TM2, IR TSWV és IR Ma/Mi/Mj rezisztens) valamint a Dulce Italiano típusba tartozó Bercel F₁ zöldből pirosba érő (HR Tm2 és IR TSWV rezisztens) és Firtos F₁ zöldből narancssárgába érő (IR TSWV rezisztens) paprika hibridekkel.

Sokaknak negatív tapasztalatuk volt, ha a típusválasztáskor nem rezisztens fajtát választottak, és vírusellenállóságot nem tartalmazó hibridekkel vágtak neki a termesztésnek. A változékony időjárás miatt a fogékony fajtákkal dolgozóknak sok helyen kellett szembesülniük rendkívüli vírusnyomással és az ebből fakadó jelentős gazdasági kárral. Ezek alapján kijelenthető, hogy a jövőben biztonságosan csak és kizárólag vírusrezisztens fajtával érdemes dolgozni. Ezt támasztották alá a Kárpát F₁, a Kapitány F₁, a Kadet F₁ és az Archivarius F₁ kápia fajtáink (melyek HR Tm2 és IR TSWV rezisztensek) pozitív termesztési tapasztalatai is. 2020-ban már jól megismert fajtáinkat ajánljuk a partnereinknek.

Szabadföldön is sokfelé okozott komoly gondokat a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső és a viharos szél. Elsősorban azok a kertészek vészelték át ezeket a szélsőséges körülményeket, akik erős gyökerű, sűrű lombot nevelő fajtákat választottak. Az elmúlt évben szabadföldön ismét kiemelkedően szerepelt pritaminunk, a Gogorez F₁ is, amely szemmel láthatóan jobban viselte az esőzéseket és a viharos szelet, mint sok más fajta. Baktérium- (Xanthomonas) ellenállóságának köszönhetően még ősszel is sok szép állományról szedtek első osztályú paprikát.

A 2020-2021-es évben is sikeres termesztést kíván Önnek a Duna-R Kft. csapata.